„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM”
Klasa III a zakończyła etap jesienno–zimowy projektu pt. „Zdrowo jem, więcej wiem”. Po zrealizowaniu kolejnych zadań:
- lekcja: poznajemy warzywa i owoce ,
- konkurs: najlepszy rysunek „Jem owoce i warzywa”,
- lekcja: cukier? Nie, dziękuję!,
- konkurs: reklama zdrowych słodyczy,
przyszedł czas na działania praktyczne, czyli podsumowanie etapu. „Kolorowy talerz”, a raczej kolorowe szaszłyki, jakie uczniowie robili z owoców i warzyw wyglądały pięknie i smakowały wybornie.
Dzięki realizacji projektu dzieci wiedzą, że owoce i warzywa mają tak wielką wartość odżywczą, że nie można ich pominąć w codziennej diecie. Zawierają składniki odżywcze i substancje o działaniu leczniczym, dlatego ich jedzenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom, a nawet ich leczenia.
Uświadomiły sobie również, że jedzenie słodyczy prowadzi do otyłości oraz wywołuje wiele chorób.
Dowiedziały się, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych. Dlatego należy dbać o różnorodne, kolorowe posiłki, a dostarczymy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dowiedziały się, o czym mówi barwa danego owocu lub warzywa. Kolorowo znaczy zdrowo. Barwa warzyw i owoców wiąże się z określonymi substancjami, które mają wpływ nie tylko na kolor produktu, lecz także na jego właściwości zdrowotne. Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Stosowanie zasady 'kolorowego talerza' ułatwi sporządzanie pełnowartościowych posiłków oraz zapewni potrawom ciekawy i apetyczny - zachęcający dzieci do jedzenia - wygląd.
Elżbieta Brzozowska