Kolejne zadanie z wykorzystaniem pomocy zakupionych w ramach projektu MEiN „Laboratoria przyszłości”.
Uczniowie klas 5a i 5b zajmowali się zdrowym odżywianiem. Zapoznali się z:
- rodzajami i funkcjami składników odżywczych;
- zasadami racjonalnego żywienia, piramidą zdrowego żywienia, zbilansowaną dietą
- terminem żywności ekologicznej
- dodatkami chemicznymi występującymi w żywności.
Na zajęciach samodzielnie przygotowywali zdrowe i smaczne posiłki. Uczniowie pracowali w grupach, opracowywali plany pracy, dzielili się zadaniami. Troszczyli się o utrzymywanie ładu przestrzeganie zasad BHP na stanowisku pracy. Przygotowaliśmy:
- Pyszne ciepłe kanapki
- Surówki i sałatki
- Desery
Wszystkie potrawy były przygotowywane według pomysłów uczniów i wykonane z należytą starannością i dokładnością. Informacje dotyczące przepisów przygotowywanych dań uczniowie wyszukiwali w Internecie lub zeszytach z przepisami swoich mam czy babć.
Każda lekcja kończyła się wspólną ucztą, podczas której dzielili się swoimi uwagami dotyczącymi smaku przygotowanych dań, trudności jakie mieli przy przygotowaniu posiłków.